Plébániai hírek
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Beszámoló a zarándoklatról

2015120 kicsi

(Khemiri Gábor írása)

2015 december 8-án egész napos zarándok úton vehettünk részt egyházközösségünkkel Mátraverebély-Szentkúton, valamint megtekinthettük Gödöllőn a Királyi Kastélyt is.

 

Hála legyen Istennek, az időjárás kedvezett. 5 órakor indultunk Pécsről a Piusz templom elől 48 fővel. A kényelmes autóbusz kellemessé tette a több órás utazást.
10 órára értünk Mátraverebély -Szentkútra, ahol rövid fakultatív program keretében tölthettük a 10.30-kor kezdődő Énekes Mária Köszöntőig az időt. Lehetőség volt a Szent László forrás megtekintésére, a helyi látnivalók rövid feltérképezésére, a kegytárgyboltban szentképek s aktuális helytörténeti kiadványok megvásárlására.
„Nekünk, magyaroknak ez az a völgy, ahol Istentől elkészített helye van az Asszonynak (vö. Jel 12,6), Szűz Máriának. A pusztaság, ami az ő közreműködésével paradicsomi kertté, az Istennel való találkozás helyévé lett. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ezért is nyilvánította búcsújáróhelyünket nemzeti kegyhellyé. Azt hiszem, itt is igazolást nyernek XVI. Benedek pápának – eredetileg a Szentföldre vonatkozó – szavai: Olyan az üdvösség helyszíneivel találkozni, mint megérinteni a velünk levő Isten történetét. A hit nem mítosz. Valós történelem, amelynek nyomait kezünkkel érinthetjük. Nálunk ezt a számtalan hálatábla és a zarándokok nem szűnő érkezése is bizonyítja.” Olvassuk a Nemzeti kegyhely weboldalán.
A szentmise 11.00-kor kezdődött, amit a helyi ferences atya, fr. Kálmán Peregrin mutatott be kísérő lelkipásztorainkkal, Frigyes atyával és János atyával együtt. Utána a búcsúimádságok elmondásával és színvonalas ismertetővel folytatódott a program.
Mindenki nagy megelégedésére a nemrég felújított zarándokház éttermében ebédelhettünk háromfogásos zarándokmenüt, ami nagyon finom, ízletes volt.
Örülünk, hogy megcsodálhattuk a természet, az építészet, a vallási hagyomány szépségeit, és részünk volt abban a nagy átalakulásban, amikor pusztaság paradicsomi kertté lesz: bennünk és körülöttünk!
Délután 1 órakor indultunk Gödöllőre a Királyi Kastélyba, ahol magas színvonalú tárlatvezetés mellett láthattuk a Grassalkovich-család három generációját bemutató hat termet, a kastély barokk stílusú templomát, továbbá a királyi lakosztályokat, az Erzsébet királyné emlékkiállítást, A KASTÉLY 20. SZÁZADI TÖRTÉNETE és a HABSBURG KÉPGALÉRIA kiállításokat.
Szép, meghitt, imádságos töltekezés és kulturális élményeket közvetítő nap volt számunkra.
Hála a Jó Istennek, és köszönet Dr. Udvardy György püspök atyának, hogy a Pécsi Egyházmegye belső pályázatán elnyert támogatással hozzájárult értékes együttlétünk létrejöttéhez.

A december 7-én Mátraverebély-Szentkútra indult zarándoklat képei megtekinthetők a galériában.