Plébániai hírek
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Vince nap, a bor és a szőlők megáldása

vincenap kicsi

 Január 22-én Szent Vince napján Kutas Attila dombóvári plébános az Ürögi templomban szentmisét mutatott be, és megáldotta a helyi szőlőket és borokat, majd az egybegyűltek a szentmisét követő agapén megkóstolták egymás borait is.

A szentmise előtt Vince kiadós esővel csorgott az ereszeken, szép reményekre jogosítva a szőlősgazdákat...

Szent Vince elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű, mint időmeghatározó szent, különösen a szőlősgazdák körében. Máig sok nyelven használatos a régi paraszti mondás: "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince". Hogy szentünk a bor patrónusa lett, annak oka nagy valószínűséggel nevének népies etimológiája: "Vin-Cent" (százszoros bor). Európában jól ismert védőszent, aki Portugália patrónusa, valamint a német és francia vincelléreké, de a párizsi borkereskedőké is. Vincét a középkortól kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait, és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. A gazdák, és különösen a szőlészek, borászok, vincellérek patrónusának, védőszentjének nevenapja, egyben jeles nap, külön népszokásokkal. Ezen a napon éppen ők figyelik nagy izgalommal a házak ereszét, mert a Vince-napi időjárástól függ - a népi megfigyelések szerint - az őszi szőlőtermés minősége is. Az enyhülő idő egyúttal azonban arra is figyelmezteti a gazdákat, hogy ideje elkezdeni az új gazdasági év munkái felől gondolkodni, egyes munkákat meg is kezdeni, így például a szőlőkarók hasítását, a szőlőkapák, metszőollók és kacorkések javítását, élezését, mert hamarosan szükség lesz rájuk. 

 

Szent Vince ugyanannak az üldözésnek lett az áldozata 304-ben, mint a tegnap ünnepelt kis Ágnes. Az utolsó üldözés ez, mellyel a pogány Róma megpróbálta kiirtani a kereszténységet. És nem tudta. Nem tudta, mert hiába volt az üldözés, a sok korábbi is, a keresztények vére magvetésnek bizonyult. A keresztények nem kipusztultak, hanem az akkor ismert világban napkelettől napnyugatig elterjedt az Egyház. 

 

Az Úr Jézus Egyháza ismertetőjegyéül adta a szeretetet, amikor azt mondta: "Arról ismerje meg mindenki, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt". Ezért az Egyház olyan közösség, melyben az emberek úgy tudják szeretni egymást, ahogy mások nem. Amikor üldözés támad, az üldözőnek az egyik nagy célja éppen az, hogy szétzilálja a közösséget, kiragadja belőle egyénenként az embereket, azt gondolván, hogy "egyenként azt csinálok velük, amit akarok". Hiszen az ember gyönge. Csábítható is, és megijeszthető, főleg ha egyedül van. A közösségből kiragadott ember, amikor azt éli át, hogy magamra maradtam - azzal is megkísérthető, hogy: "Hát látod? Hát volt értelem ennek az egész ügynek? Pontosan az hagyott téged cserben, akiben te annyira bíztál. Egy elöljáród, egy testvéred, egy fölöttesed!"

 

Az üldöző csak azt nem tudja, hogy a keresztény közösséget nem az emberi összetartás hozza össze, és főként nem az tartja meg, hanem az egyetlen Krisztus iránti közös szeretet. Ez a Krisztus pedig - ahogy ígérte - a tiszta szívű emberekben ott él! Ezért tudnak olyan erős közösséget alkotni. De ha egy keresztényt kiragadnak a közösségből - ahogyan Szent Pál mondta -, azért még Krisztustól nem lehet elragadni. Mert Ő, aki a közösség összetartó elve és erőforrása, Ő a kiragadott, egy szál embernek a szívében is ott van. 

 

És az üldözöttek, főleg a vértanúk onnan merítik az erőt, hogy ők nem a hóhérral konfrontálódnak, meg nem a fizikai kínokkal küszködnek, hanem látják, hogy Krisztus itt és most, bennem ezt a harcot is győzelemmel fejezi be.

 

"Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővessző" - mondja Jézus, és ez a szoros kapcsolat, az Isten és ember iránti szeretet tartja össze a szőlősgazdákat, akik fáradságos, de nemes munkával, aggódva termelik a bort, hogy aztán abból Isten dicsőségére a szentmisében Krisztus vére legyen. Köszönjük meg Istennek ezt a nagy kegyelmet, és kérjük Szent Vince vértanút, imádkozzon, hogy bőséges áldás legyen munkájukon.