Hírek
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Budapesten ad koncertet Assisi hangja

Alessandro BrustenghiAz evangéliumot szeretné hirdetni koncertjeivel Alessandro Brustenghi, a kétlemezes ferences szerzetes, aki csütörtökön ingyenes koncertet ad a Szent István-bazilikában. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.

Az öröm hangja címmel jótékonysági koncertet ad a budapesti Szent István-bazilikában csütörtök este az Assisi hangja néven ismert olasz ferences szerzetes, Alessandro Brustenghi.

A fiatal szerzetes, akinek felmenői között magyarok is vannak, ezúttal a felújítás alatt álló mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely javára énekel – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai fővárosi sajtótájékoztatón.
A gyűjtéssel egybekötött, ingyenes koncerten egyházi kórusművek és szólóének-darabok hangzanak el. A hangverseny fővédnökei Áder János köztársasági elnök és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius.
 
„Az ének egy kulcs, amely megnyitja a Paradicsom kapuját. Rajtam keresztül árad, én nyitom meg, de mindannyiunké. Végül visszatér Istenhez, de akkor már benne van minden ember története, aki énekelte vagy meghallgatta” – vallott az éneklésről Alessandro Brustenghi.
 
A szerzetes felidézte: csak későn kezdett el énekelni tanulni, és kezdetben nem is ment jól neki. A rend elöljárói azonban elvárták tőle, hogy befejezze a konzervatóriumot, ha ferences akar lenni, így kénytelen volt végigvinni tanulmányait. Végül „csoda történt: lett hangom” – fogalmazott, hozzátéve, hogy később is elöljárói bátorítására folytatta az éneklést és készített zenei albumokat.
 
Mint mondta, korábbi kétkezi munkájára –  középkori orgonák felújítására – sajnos már nem sok ideje van, amióta keresett énekes lett. „Két évvel ezelőtt kezdtem el utazni a világban; egészen addig egyszer sem ültem repülőn, azóta 33-szor” – mondta.
 
„Ha új útra indulok, elsősorban lelkileg – imával, meditációval – készülök, másodsorban emberi szinten, a találkozásokra és a kölcsönös elfogadásra, végül pedig technikailag, az éneklésre. Ez utóbbi különösen télen fontos, amikor influenzás vagyok...” – fejtegette Alessandro Brustenghi.
 
A szerzetes vallott arról is, hogy a koncerteket mindig ajándékként éli meg. Mint mondta, már több mint száz koncertje volt, de ő maga ezt soha nem kérte, Isten ajándékaként tekint minden alkalomra. „A koncerteken találkozhatok a testvéreimmel, akik Istent ajándékozzák nekem. A koncert tehát mindenekelőtt számomra ajándék” – hangsúlyozta.
 
Alessandro Brustenghinek már két albuma is megjelent: La voce di Assisi (Assisi hangja) című lemezét a részben Betlehemben felvett Voice of Joy (Az öröm hangja) követte, melyen karácsonyi dalokat ad elő. Az öröm témája kapcsán a szerzetes rámutatott: „Az öröm hangja bennünk van, fel kell fedeznünk. Az öröm komoly dolog, erő; nem naivitás, hanem okosság.”
 
Mint mondta, bár most először jár Magyarországon, úgy jön ide, mintha hazatérne, hiszen felmenői Magyarországról vándoroltak ki Katalóniába, majd onnan Olaszországba. Mostani látogatása részeként hazai rendtársaival kirándulást tesznek a Dunakanyarban, és meglátogatják a szentendrei és esztergomi ferences gimnáziumokat is, ahol a diákokkal közösen fognak énekelni.
 
Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy véleménye szerint nincs ellentmondás a híresség és a ferences lelkiség között: „Ferenc regulájában az áll, hogy a testvérek keljenek útra, és hirdessék az evangéliumot. Én is ezt teszem.”
 
A Szent István-bazilikában csütörtökön 19.30-kor kezdődő ingyenes koncertre nem kell előre jegyet váltani, a helyeket 18.45-től lehet elfoglalni a bazilika főkapuja felől. Az állóhelyekkel együtt a templomban több mint ötezer ember elfér. A körülbelül egyórás hangversenyen Alessandro testvér a szentkúti kegyszobor jelenlétében énekel majd, amely a helyi felújítási munkák miatt tavaly ősz óta a bazilikában vendégeskedik. A koncerten közreműködik az ELTE olasz tanszékének kórusa, a La Caffetteria Stioppéta.