Szent Mónika közösség
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Szent Mónika közösség bemutatkozása

sztmonika kozosseg1

A Szent Mónika közösség története Madridban kezdődött, ahol az édesanyák a Szent Rita templomban az Acta Catholica gyűlésén elhatározták, hogy közösségben imádkoznak, gyermekeikért, gyermekekért, hogy ne veszítsék el hitüket, hitükben maradjanak, szeretetben, Istenben maradjanak.

1987-ben kapták meg az engedélyt. Példaképül Szent Mónikát, Szent Ágoston édesanyját választották.


Hazánkba Róna Gábor jezsuita atya hozta el a Szent Mónika közösség hírét.
Az első közösség 1992-ben Kalocsán alakult meg, melynek Gábor atya lett a lelkivezetője.
Ezt követően gyorsan terjedt a közösség híre és országszerte alakultak a Keresztény Édesanyák Szent Mónika közösségei. Nem csak országszerte, a határon túl is.
A közösség felett az egyház felügyeletét a Magyar Katolikus Püspöki konferencia gyakorolja. Fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, érsek atya.
A mi közösségünk 2013-ban alakult. Lelkivezetőnk volt: Lovász Zsolt atya, Dallos Tamás atya, jelenleg: Battonyai János atya.
Négy év alatt egy szerető, egymásra figyelő, egymást segítő közösség született.
Mit tehetünk mi édesanyák, hogy gyermekeink ne veszítsék el hitüket? „ Szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni.” (Lk. 18,1)
A Szent Mónika közösség napi imáját, otthon végezzük, és havonta egyszer közösen imádkozzuk. Imaóránk után szentmisén veszünk részt, melyet a családokért, családjainkért ajánlunk fel. Templomunkban lehetőségünk van az Oltáriszentség előtt elmondani a napi imánkat.
Évente kétszer találkozunk országosan, egyszer vidéken, egyszer Budapesten. Ezek a találkozók, a személyes ismeretségek, a közös szentmise, a közös imádkozás sok kegyelmet, sok erőt ad az édesanyáknak, nagymamáknak, keresztmamáknak.
A közösség országos lelkivezetője: P Róna Gábor SJ atya volt 2015-ig. Elment az örök hazába.
Utódja: Kürtösi Krisztián, bátaszéki plébános atya lett.
Hálát adunk Jó Istennek, hogy vagyunk, hogy imádkozhatunk és meghallgat bennünket.
Szent Ágoston: „ Szeress és tégy amit akarsz”

Sedlákné S. Xénia

szent monika 800