Ige
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Ne késsük le, amire várunk!

waiting bus 300Ahogy az adventi várakozás finiséhez érünk, nem szabad elszalasztani azt, akire voltaképpen várunk.

Az adventi időszak a karácsonyra való várakozásról szól. Várakozás közben pedig olykor megesik, hogy túlságosan is elmerül benne az ember. Mert lehet várakozni aktívan, amikor az ember éber, figyelmes, minden érzékével készenlétben áll. Ám ebbe bele lehet fáradni, amikor az idő múlásával a figyelmünket már más köti le. A várakozás passzívvá válik. Velem már megesett, hogy ha túl sokáig kellett várni, mondjuk, a buszra, a végén annyira belefelejtkeztem a gondolataimba (vagy manapság az okostelefonba), hogy észre sem vettem, hogy a busz elment mellettem.
Ugyanez megtörténhet akár a karácsonnyal is. Előfordul, hogy annyira lefoglal, hogy karácsonyra mindennel elkészüljünk – hogy elküldjük az üdvözlőlapokat, beszerezzük az ajándékokat, feldíszítsük a lakást, megsüssük a finomságokat –, hogy amikorra elérkezik karácsony ünnepe, annyira lefoglalnak ezek az előkészületek, olyan elcsigázottak leszünk, hogy „elmegy” mellettünk az ünnep anélkül, hogy „felszállnánk” rá.
Kívánom, hogy mindnyájunknak az aktív várakozás jegyében teljen advent negyedik hete, hogy végül ne a kimerültség nyűgébe torkolljon, hanem karácsonykor örömmel tudjuk felismerni annak megérkeztét, aki már oly régóta úton van felénk.
Csigi Péter