Ige
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Az Ige kategória alatt található minden lelki olvasmány, megtekinthető, vagy meghallgatható lelki táplálék

blog spiritAzokat a lelki fejlődést segítő írásokat, elmélkedéseket tesszük közzé, amelyek valami módon a plébánia életében mejelentek és nem szeretnénk, ha elfelejtődnének, elvesznének.

 

 

papa fSzeretnénk kiemelni néhány homiliát, melyeket különösen fontosnak találtunk. Ez a kiemelés természetesen szubjektív és számtalan más szentbeszéd is kerülhetne ide.

 

 

napievangeliumEbben a kategóriában a liturgikus év szerint aktuális evangéliumi részletet, illetve ahhoz kapcsolódó igemagyarázatot tesszük közzé. Jelenleg a http://evangelium.katolikus.hu/ oldalt használjuk forrásként, illetve konkrétan ez a lap jelenik meg. Ugyanez szintén látható a címlap jobb oldalán is.

 

 

 

 

lelkigyakorlatLelki gyakorlatok ajánlóit és valamilyen formában archivált, megtekinthető, olvasható vagy hallgatható anyagokat találhatnak ebben a kategóriában.

 

 

vadfugeA Pécsi Egyházmegye lapjának rovatcíme alatt található elmélkedések között Csigi Péter írásait is olvashatják.
A keresztény logosz olyan, mint egy metszés, amely lehetővé teszi a kultúra érlelődését. A metszéshez pedig bölcsességre van szükség, hogy jól és a megfelelő időben vigyék végbe. A digitális kultúra gazdagon hoz bemetszésre váró gyümölcsöket, és a kereszténynek az a hivatása, hogy közvetítsen a Logosz és a digitális kultúra között.
„A kép, amely talán a legjobban visszaadja a kereszténység szerepét és igényét a digitális kultúrával szembesülve, nem más, mint a „vadfüge-szurkálóé", amelyet Ámosz próféta örökített meg (7,14), majd Nagy Szent Vazul értelmezett [In Isaiam 9.228]. Az akkor még bíboros Joseph Ratzinger a Parabole mediatiche [Mediatikus példázatok] című konferencián tartott beszédében arra használta fel ezt a szerencsés képet, hogy elmondja: a kereszténység olyan, mint egy bemetszés a fügén. A vadfüge olyan fa, amely sok gyümölcsöt hoz, ám ezek íztelenek maradnak, ha az ember nem metszi be őket, kihajtva így a levüket. A gyümölcsök, a fügék, Nagy Szent Vazul számára korának kultúráját jelentették. A keresztény logosz olyan, mint egy metszés, amely lehetővé teszi a kultúra érlelődését. A metszéshez pedig bölcsességre van szükség, hogy jól és a megfelelő időben vigyék végbe. A digitális kultúra gazdagon hoz bemetszésre váró gyümölcsöket, és a kereszténynek az a hivatása, hogy közvetítsen a Logosz és a digitális kultúra között." Antonio Spadaro SJ