Gyermek hitoktatás
Pius profil k
Jézus Szíve Plébánia Pécs

"Jöjjetek hozzám, akik megfáradtatok" /Mt 11,28/

Keresztség és elsőáldozás 2016.

Húsvét ünnepén 12 hittanos gyermek keresztelkedett meg: hatan Húsvét vigíliáján a Piusz templomban, hatan Húsvét első vasárnapján a Rácvárosi templomban.
Májusban nagyon sok elsőáldozót ünnepelhettünk: a Piusz templomban közel 60 hittanos, a Rácvárosi templomban 25 gyermek járult először szentáldozáshoz.

A gyermekek és szüleik így emlékeznek vissza e szép ünnepekre:

 

"Ebben az évben sok szép élményben volt részem a Pius templomban. Az első esemény a keresztelkedésem volt. A nagyszombati szentmise keretében keresztelt meg Frigyes atya. Ott volt a családom, Erika néni, Kriszti néni, János atya és még sokan mások. Jó érzés, hogy egy nagy közösség tagja lettem. Ezután is rendszeresen jártunk a templomba. Kétszer is gyóntam, egyszer János atyánál, egyszer pedig Péter atyánál. Majd eljött az elsőáldozásom napja. Erika néni sokat mesélt ennek a lényegéről. Szép fehér ruhába öltöztünk, és egy kis keresztet kaptunk ajándékba. Ismét eljött a családom. A misén megkaptuk az ostyát, mint Jézus testét. Nagyon jó érzés volt .A szentmise után agape volt. Azóta is a szentmiséken megyek áldozni.” A. Éva 3. oszt.

"Keresztelőmre az egyházi év nagy ünnepén, húsvétkor került sor, ami még inkább emelte az esemény fényét. 5 társammal már izgatottan vártuk ezt az eseményt, melynek során Isten gyermekévé és a keresztény közösség tagjává válhattunk. A keresztanyai tisztséget anyukám bátyjának a felesége vállalta, aki szüleimmel, testvéremmel és nagypapámmal együtt részt vett az elsőáldozásomon is. Az elsőáldozásomra egy szép napsütötte vasárnap délután került sor. A szentmisét agape követte, ahol finom süteményeket és italokat fogyaszthattunk Janó atya áldásával. Családom, barátaim mellett osztályfőnököm, Ildikó néni is részt vett az elsőáldozási szentmisén." F. Dénes 3. oszt.

" A családom nagyon izgatottan készült az elsőáldozásomra, amit én is izgatottan vártam. Előtte nap gyóntam. Az elsőáldozás napján mi, gyerekek korábban érkeztünk a templomba, hogy felhúzhassuk a kapott fehér ministránsruhákat. Nem sokkal később a templom megtelt kíváncsi rokonokkal, ismerősökkel. A szentmise elején minden elsőáldozót egy kiválasztott közeli hozzátartozója kísérte az oltár elé. Közös ima után elkezdődött a szentmise. Az áldozás nagy pillanat volt mindenki számára. A szentmisét szeretetlakoma követte. Utána szüleimmel, nagyszüleimmel ünnepeltük tovább ezt a fontos eseményt. Mindenki jól érezte magát és én ettől nagyon boldog voltam. " B. Boglárka 3. oszt.

"Nekem az elsőáldozás nagyon szép élmény, főleg, amikor a szép ministránsruhákat felhúztuk. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy felolvashattam az egyik könyörgést. A legnagyobb élmény azonban az első áldozásom volt! A szentmise végén kaptunk egy kis keresztet, aminek nagyon örültem. Az emléklapot szüleim tették el. Az elsőáldozásomon részt vett családom mellett az osztályfőnököm is, akitől minden elsőáldozó tanítványa kapott egy kis újszövetséget." B. Liliána 3. oszt.

„Kisfiammal, Ákossal  nagy lelkesedéssel veszünk részt a fél tízes diákmiséken, épp ezért az első szentáldozásra is közösen készültünk. A felkészülés alatt szülőként azt éreztem, hogy magam is újra közelebb kerültem az Oltáriszentséghez. Nagyon jónak tartom, hogy a tanév ideje különféle programokat szervezett a plébánia, ezáltal segített az elsőáldozásra hangolódni, átélni és átérezni az elkövetkezendő találkozást. Ezekre az alkalmakra mindig szívesen mentünk, jó hangulatban, nagyon jó érzésekkel tértünk haza. Fontosnak tartom a rendszeres templomba járást és a szentáldozást, hiszen egy közösség tagjaként könnyebb Istenhez igazítani a lépteinket.

Ákosnak szoktam arról mesélni, milyen sok szállal kötődöm a Jézus Szíve templomhoz.

Elsőáldozó is itt voltam 1989-ben, Dr. Bán Endre atya, a felejthetetlen Bandi bácsi idején.

Mellékelek erről egy képet:

elsoaldozas archiv

Ezúton is köszönjük az atyáknak és a hitoktatóknak a felkészülésben nyújtott segítségüket, és azt, hogy az első szentáldozást maradandó, szép élménnyé tették.” K. Ágnes

„Több elsőáldozáson részt vettem, először a magamén, utána a családom gyermekeinek elsőáldozásán. A "nagy" fiamén és most a lányomén. Ilyen bensőséges elsőáldozáson nem voltam, nem volt görcs, csak élveztük a pillanatot, köszönjük! F. Gyöngyi

„Nagyon fontos nap volt számunkra,melyre izgalommal készültünk. Megható és felszabadító érzéseket keltett bennünk a "Nem lesz egyedül a szívem többé" cimű dal éneklése, hallgatása.” T. Éva

„Az elsőálldozás Bálintnak és a családnak egy ünnepnap, mely egy lélekben való felkészülés ünnepe. A családunkban régi hagyománya van e vallási ünnepeknek, melyet a generációk tovább adnak a fiataloknak. Bálint is lelki nyugalmat, szeretetet érzett, hogy ebben a szerető közösségben a mai rohanó világban nincs egyedül.” K. Éva

 

Az elsőáldozásról készült képek a galérában tekinthetők meg:

Elsőáldozás a Ráczvárosi templomban - 2016

Elsőáldozás a Piusz templomban - 2016

 

Legújabb képek (minden képért kattits: Plébániánk->Képgaléria)